Marka derbilerimizin bu sayısında, Türkiye’de oyun sektörünün ilk sıralarında yer alan Riot Games ve Netmarble’ın analizine yer vereceğiz.
Eğlenmek, yoğun iş temposundan sıyrılıp kafa dağıtmak ya da vakit öldürmek için başvurulan oyunlar, gün geçtikçe çeşitlenerek, yaş sınırlarını ortadan kaldırıyor. Geliştiriciler tarafından Fps, mmo, mmos derken bir çok ilgi alanına hitap edecek oyunlar piyasaya sürülüyor. Bunlar solo ya da multiplayer olarak oynanabiliyor. En yaygın oyunlar incelendiğinde ise multiplayer olanlar ön plana çıkıyor. Arkadaşlarıyla ya da dünyanın öbür ucundan insanlarla aynı serverlarda buluşan kişilerin, hem dil hem sosyal gelişimleri için yararı olsa da yapılan bir çok haberde bazı online oyunların çocukların gelişimi açısından zararlı olduğu konusunda da görüşler ortaya çıkıyor.
En fazla oynanan oyunlar arasında çok oyunculu, internet üzerinden gerçek zamanlı olarak oynanan oyunlar yer alıyor. Son yıllarda sıkça duyduğumuz e-spor müsabakaları ile oyun olmaktan çıkıp, yeni bir spor dalı olarak karşımıza gelen online oyunlar, eğlenmenin yanında para kazanılan bir mecra haline geliyor.
Çocukların gelişimine etkisi ne derece önemlidir bilinmez ancak, bu ve sonraki yıllarda online oyunların daha fazla hayatımızın içinde olacakları kesin. Peki sosyal medya kullanıcıları oyunlar hakkında ne düşünüyor?
Konuşulma hacminde Netmarble önde!
2000’de Kore’de kurulan Netmarble, Asya’daki en hızlı büyüyen mobil oyun şirketleri arasında yer alıyor.
2006 yılında Amerika’da kurulan Riot Games ise adını çok fazla duyduğumuz League of Legends isimli oyun ile adını duyurmaya devam ediyor.
Pozitif Konuşulmalarda Netmarble Önde
En fazla negatif paylaşıma sahip olan şirket Netmarble iken, pozitif paylaşımlarda da %2’lik oranla Riot Games’i geçmektedir.
Yapılan bu negatif paylaşımlarda paket ve karakter ücretleri gibi ürün fiyatlarında yapılan artışlar olduğu görülüyor.
Hile kullanan, oyun içinde küfürlü ve argo konuşan oyuncular, sistem kaynaklı oyun kopmaları, rütbe düşmeleri gibi konulan her iki şirketin oyun ve oyunları için ortak şikayetlerinden.
Riot Games Forumlarda, Netmarble ise Instagram’da Konuşuluyor.
Araştırmamızı kapsayan dönemde her iki şirket hakkında yapılan paylaşımlarda Twitter’da yoğunluk kazanırken, Riot Games forumlarda ki paylaşımlar ile oranı arttırmaktadır. Netmarble haber sitelerinde yer alan eSpor haberleri, sponsorluk ve Instagram’daki fotoğraf etiketlemeleri ile ön plana çıkmaktadır.
Riot Games | En Çok Kullanılan Kelimeler
Riot Games hakkında yapılan tüm paylaşımlar içerisinde en çok kullanılan kelimeler yandaki tabloda belirtilmiştir. Tabloya göre espor, @lolesports, @riotsupport ve #gamex oyun fuarı ile ilgili konuşmalar ön plana çıkmaktadır.
Netmarble | En Çok Kullanılan Kelimeler
Netmarble’da ise mobil, mstar, wolfteam, #joygame, bts, marvel, lineage gibi kelimeler ön plandadır.
Netmarble | Kimler, Nereden Konuşuyor?
Riot Games’te kadın oyuncular %17’lik orana sahipken, Netmrble’da oran %42’ye çıkmaktadır. İstanbul, İzmir, Ankara en çok konuşulan illerimizken, Netmarble’da farklı ülkelerin şehirleri de listede yer almıştır.
Ortak İlgi Alanları Yazılım, Medya ve Video Oyunları.
Riot Games ve Netmarble hakkında konuşanların ilgi alanlarında birbirlerine en yakın oldukları alanlarda finans, ekonomi, yeni medya, dünya haberleri, video oyunları ve yazılım geliştirme yer almaktadır.
Riot Games hakkında paylaşım yapanlar eSpor, Youtube, UEFA ve Xbox hakkında da paylaşımlar yaparken, Netmarble hakkında konuşanlar ise StartUp, dijital medya, reklamlar, bilgi güvenliği ve PlayStation hakkında da paylaşımlar yapmaktadırlar.
*Sosyal medyada markalar ile ilgili paylaşımlarda bulunan sosyal medya kullanıcılarının genel olarak paylaşımlarının karşılaştırılmasının yapıldığı Crimson Hexagon’un Affinity grafiğinde, sol taraftaki yeşil renklerle yer alan tarafta Riot Games ile ilgili paylaşımlarda bulunan kitlenin paylaşımları, sağ tarafta pembe renkli alanda ise Netmarble ile ilgili paylaşım yapan kitlenin genel paylaşımları yer almaktadır. Baloncuklar arasındaki mesafe arttıkça paylaşım ortak ilgilerin farklılaştığı, mesafe azaldıkça da ortak ilgilerin arttığı anlamı taşımaktadır. Balonların büyüklüğü de paylaşım hacimleri ile orantılıdır.
Geleceğin Parlak Spor Dalı: eSpor
eSpor, gün geçtikçe hızla yayılmaya devam eden ve futbol maçı izlercesine ekranlara kilitleyen yeni bir spor dalı. Bilgisayar oyunlarının profesyonel oyuncular ile büyük dijital salonlarda, gerçek izleyiciler ile oynanması da diyebiliriz. Spor liglerinin bilgisayar versiyonu olan yeni dal, ülkemizde gelişmeye çalışırken, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray gibi büyük spor klupleri de ışığı görmüş olacaklar ki, eSpor alanında hızlı adımlar atıyorlar. Bir çok ülkede çok önemli yere sahip olan bu spor, yakın zamanda televizyon ekranlarını da saracak gibi duruyor.
En çok konuşulan E-Spor oyunu: LoL
eSpor hakkında yapılan sosyal medya konuşmaları içerisinde en çok yer alan oyunların listesi yandaki gibidir. Bu tabloya göre League Of Legends en yüksek konuşulma oranına sahipken, CS:GO ikinci sırada yer almaktadır. Zula ve PubG birbirlerine yakın oranlarla CS:GO’yu takip etmektedirler. Dota, Overwatch ve StarCraft ise diğer ülkelerde ön plandayken, Wolfteam %3’lük oranla ülkemizde konuşulan diğer eSpor oyunlarındandır.
eSpor konuşmaları içerisinden araştırmamıza dahil ettiğimiz Netmarble %46 ve Riot Games %54’lük konuşulma oranına sahiptir.
En Çok Pozitif Konuşulma Oranı PubG’de!
En çok konuşulan oyunların sentiment dağılımını incelediğimizde Zula ve Wolfteam en fazla negatif orana sahipken, yine Wolfteam ve PubG en yüksek pozitif konuşulma oranına sahip oyunlardır.
Oyunlar En Çok Twitter, Instagram ve Haber Sitelerinde Konuşuluyor.
eSpor ile beraber en çok konuşulan oyunların çoğunluğu Twitter’da yoğunlaşırken PubG Instagram’da ve Wolfteam Haber Sitelerinde ön plana çıkmaktadır.